sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Lammaspaimennusta kokeilemassa

Käytiin kokeilemassa lammaspaimennusta Liedossa Koirataidon koulutuksessa, joka oli järjestetty paimensukuisille lapinkoirille rotuseuran kautta. Ensin mentiin isolle laitumelle kuljettamaan laumaa. Ohjeistuksen ajan Hetta lähinnä söi kakkaa ja nuuskutti, selvästi se oli hämmentynyt. Mutta ei se sentään hinkunut aidan takana seuraavien koirakoiden luokse, vaan touhuili itsekseen.

Tässä kuvassa kouluttaja demonstroi paimensauvan käyttöä ja Hetta on jo alkanut hieman katsella lampaita. Tästä sitten lähdettiin niitä liikuttamaan: ihmiset näyttivät esimerkkiä, kun Hepua ujostutti. Noin puolessa välissä peltoa se uskalsi ruveta pyrkimään lampaiden luokse ja siitä tietty sai hirmu kehut! Nämä lampaat olivat rauhallisia uuhia.Tässä on tultu kuljetusmatkalta jo takaisin portille päin ja näkyy, kuinka Hetta itsekin painostaa lampaita. Lampaat vielä harkitsevat, tarviikohan tuota väistää :DTässä äskeinen tilanne laajempana. Lampaita ajetaan hieman lähemmäs aitaa ja koitetaan saada ne pysähtymään ottamalla etäisyyttä (ne ravasivat aiemmin vähän, kun mentiin sen verran lähelle). Etualalla on kouluttajan working kelpie, joka oli apulaisena. Oli kyllä uskomattoman hienoa katsella sen ohjautumista ja toimintaa!Koiran täytyisi pitää sopivaa etäisyyttä laumaan ja se koossa ja paikallaan, kun ohjaaja tekee jotain eläinten kanssa. Tässä minä tarkistelen korvamerkkejä ja Hepu harjoittelee etäisyyttä. Tässä vaiheessa se oli jo hyvin syttynyt lampaisiin ja komensi niitä haukkuen. Ei se kuitenkaan hulluna huutanut onneksi, sekään kun ei ole tarkoituksenmukaista.Vielä kuljetusta: Hepu pitää kai tässä laumaa etukulmalta koossa.


Ison laitumen lisäksi kokeiltiin lampaiden liikutusta pienemmässä pyörötarhassa, jossa oli 4-5 pässiä. Hepun vuorolle vaihdettiin juuri levänneet pässit. Olimme ekana ryhmästämme vuorossa, joten en ollut nähnyt, mitä siellä tehdään. Olinkin siis aivan pihalla koko ajan :D Lampaat on aika erilaisia kuin esim hevoset: olen käsitellyt useita hevosia pyöröaitauksessa eli liikutellut niitä kehon kielellä jne, mutta lampaat ei meikäläisen kropasta piitanneet mitään :D Ne vaan tunki yli, välistä ja ohi... Autuaasti olin myös unohtanut alun pohjustuksen, että lammas on nojaileva eläin - tuupittua niitä ei saa juuri mihinkään suuntaan.

Pikku aitauksessa siis kouluttaja otti koiran liinaan ja ohjaaja kulki eri suunnilla suhteessa koiraan ja lampaisiin. Hepu ajoi lampaita hyvin, mutta välillä aina hämmentyi ja jäi vähän nuuskimaan maata. Sitten taas mentiin. Harmillisesti minulla ei ole tästä aidasta kuvia, mutta tarkoitus oli siis kuljettaa lampaita "tasapainossa" suhteessa ohjaajaan ja kääntää ne ja lopuksi tuoda ne kohti ohjaajaa. Koira haukkui tasaisesti ja ohjaaja pööpöili ympäriinsä :D Jeps. Lopuksi vielä ajettiin pässit kolmen koirakon voimin eri laitumelle. Takaa ja sivulta ajaessa Hetta hoiti hommaa, mutta etummaiseksi koiraksi jouduttuaan oli lähinnä kiinnostunut pääsemään apuna olleen borderin kanssa leikkimään... Ei kuitenkaan pelännyt takanakaan tulevia lampaita, onneksi. Puolessa välissä päivää oli alkanut sataa, ja tässä vaiheessa muuten losotti oikein kunnolla... Uitettuja lappalaisia oli päivän päätteeksi!

Arvioinnissa Hetasta sanottiin, että se kiinnostuu voimakkaasti lampaista, ajaa halukkaasti haukkua käyttäen ja hakeutuu satunnaisesti tasapainoon. Etäisyys ja paineen käyttäminen vaihtelivat, osin kunnioitti lampaiden pakoetäisyyttä, painosti rauhallisesti ja osin painosti liian voimakkaasti, ei kunnioittanut pakoetäisyyttä. On innostunut, mutta välillä on sijaistoimintoja, jotka voivat johtua mm. väsymyksestä.

Nyt täällä onkin aika sikeästi nukkuva kaveri! Se käyttäytyi ihan hienosti odotteluajat yms, mutta silti meidän on tarve harjoitella tylsää odottelua, eli puistoon lukemaan koiran kanssa, jotta se oppii rauhoittumaan vielä paremmin. Tällainen kesäprojekti alkakoon!
2 kommenttia:

  1. Voi hitsi kun on jännän näköistä hommaa, mekin oltais tultu paimennukseen jos työt ei olis ollu esteenä! Oltiin siis jo ilmoittauduttu, mutta piti perua, höh. Onneksi te pääsitte ja kivaa näytti olevan :)) Olis ollu mukava nähdä, mut toisella kertaa! (Tulipas paljon voivottelua yhteen kommenttiin :D)

    VastaaPoista
  2. Oli kyllä kiinnostava päivä! Syksylle kai on suunnitteilla toinen? Noista kuvista ei näy se, miltä koirat näytti kahden tunnin lotiloti-sateen jälkeen :D mutta joo, katellaan toisella kertaa!

    VastaaPoista